image1
Interventiekracht Centrale Bank zwak, zegt Busaid
donderdag 09 januari 2020 14:25

jimJim Bousaid, oud-bankier en ex-voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, noemt de interventiekracht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) “erg zwak” om invloed te hebben op de koers en die omlaag te brengen.

Fiscale en monetaire impulsen en de marktwerking tussen vraag naar en aanbod van vreemde valuta zijn volgens hem niet in balans en bovendien worden overheidstekorten monetair gefinancierd. Financiering van het begrotingstekort zou bijkans 80 procent zijn.

Bousaid voorspelt dat de spanning op de valutamarkt onhoudbaar zal worden. Hij denkt dat de CBvS er tot aan de verkiezingen van 25 mei alles aan zal doen om de koers "rustig" te houden, maar daarna zal die flink stijgen. "We zitten wat de koers betreft in een gevaarlijke ontwikkeling. De klap zal komen na de verkiezingen."

Volgens hem zullen interventies zoals die met de veertig miljoen 'goedkope' Amerikaanse dollars bij cambio Chotelal niet helpen. Ook ontkracht hij stellingen dat de vlucht van de koers de schuld van de cambio's is. "Dat is nonsens! Er is gewoon een fundamentele disbalans in de economie."

Bousaid was dinsdagavond gastspreker bij de maandelijkse discussieavond van de Kenniskring in het Lalla Rookh-gebouw. Hij blikte terug op 2019 en maakte een prognose voor 2020. 

ABC Nieuws

Written on 19 augustus 2022, 14.34
President Santokhi  heeft vandaag gesproken op het Agri-Investment Forum and Expo 2, in Port of Spain, de hoofdstad van Trinidad & Tobago.Het thema is Transforming Agriculture through Innovation and Investment‘ We brengen u terug naar dit moment, enkele ogenblikken geleden.
Written on 19 augustus 2022, 14.32
VHP parlmentariër Mahinder Jogi pleitte gisteren in het parlement voor een uitreisverbod voor de personen die  zich schuldig hebben gemaakt aan handelingen in strijd met de wet. Jogi maakte in dit verband een vergelijking met de vorige Governor van de Centrale Bank en minister van Financiën, die...
Written on 19 augustus 2022, 14.30
Gisteren werd in De Nationale Assemblee aandacht besteed aan de mogelijke onregelmatigheden bij de EBS en de SLM. Stephan Tsang, NDP parlementariër, zei het vreemd te vinden dat het advocatenkantoor van Prenobe Bisessur, Bisessur Legal BV, pas op 10 december 2021 is opgericht, slechts een maand voordat...
Written on 19 augustus 2022, 14.27
De elfde editie van de Maand van de Verkeersveiligheid staat dit jaar in het teken van verkeersslachtoffers wiens leven ontwricht zijn. De verkeersveiligheidmaand duurt van15 augustus tot en met 15 september en heeft als slogan: ‘Gedenk verkeersslachtoffers, creëer mogelijkheden voor leven’.
Written on 18 augustus 2022, 14.22
De getuigenverklaringen gisteren bij het hoger beroep in het 8 Decembermoordenstrafproces, zijn niet in het voordeel geweest van de verdachten. Dat vindt Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden. Er zijn geen nieuwe feiten naar voren gekomen. Behalve dat verdachte Iwan Dijksteel, die toen lijfwacht was...


Online Guests

We hebben 122 gasten online

Poll

Voor toegang tot steeds meer plekken/ activiteiten wordt volledige vaccinatie vereist