Barcelona heeft woensdag voetbalhistorie geschreven. Voor het eerst in de 61-jarige historie van de Europese clubtoernooien maakte een club een 4-0 nederlaag uit het heenduel goed. Een goal van Edinson Cavani leek het Barcelona-wonder in de kiem te smoren, maar drie zéér late goals zorgden alsnog voor een voetbalwonder: 6-1.
La Remontada, oftewel een wonderlijke en unieke comeback. Dagenlang ging het erover in aanloop naar het weerzien tussen Barcelona en PSG, dat in Parijs de Catalaanse grootmacht met 4-0 van het veld had geveegd. Nog nóóit in de 61-jarige historie van de Europese clubtoernooien had een club een 4-0 verliespartij uit het heenduel goedgemaakt. Maar naarmate de confrontatie van vanavond naderde, ging Barcelona er meer en meer in geloven. En een blik op de resultaten van de laatste duels bood daarvoor ook wel een sprankje hoop.
Kort na het eerste fluitsignaal werd dat sprankje hoop al een stuk groter. Na drie minuten opende Luis Suárez immers al de score. Lionel Messi was lastig voor de PSG-defensie en zag de hoog opstuitende bal vervolgens door zijn Uruguayaanse ploeggenoot in het doel gekopt worden: 1-0.
De vroege openingsgoal zorgde ervoor dat er een eerste golf van opwinding door Camp Nou ging en voetbalminnend Europa begon te denken: Het zal toch niet. Even schrokken de Barça-fans toen PSG bij een van de zeer spaarzame tegenstoten appelleerde voor een strafschop na hands van Javier Mascherano, maar na die weggewoven penaltyclaims kon de Barcelona-aanvalsmachine weer verder draaien.
Met twee vrije trappen van Messi en een schot van Neymar dat maar rakelings naast ging, rook Barcelona aan de 2-0. Die gewenste treffer viel vervolgens alsnog voor rust. Over geluk had de thuisclub daarbij niet te klagen. Een handig hakballetje van Andrés Iniesta werd door Layvin Kurzawa enigszins paniekerig gepromoveerd tot eigen doelpunt: 2-0.
In de tweede helft ging Barcelona vrolijk verder op de jacht naar goals. Dat gebeurde bij die aftrap met Gerard Piqué nog in de gelederen. Vlak voor rust had Cavani namens PSG nog om een tweede gele kaart voor de Barcelona-verdediger gevraagd, maar zelf prompt die kaart gekregen. Het paste allemaal in de magische Barcelona-avond waartoe het duel zou uitgroeien.
Ook de 3-0 paste in dat patroon. De Belgische verdediger Thomas Meunier struikelde en Neymar maakte daar gebruik van. De aanvaller ging naar de grond en arbiter Deniz Ayketin oordeelde, na hulp van zijn assistenten, dat er sprake was van opzet. De daaropvolgende strafschop werd snoeihard binnengeschoten door Messi. Voor de Argentijn was het al zijn elfde Champions League-goal van dit seizoen. De Argentijn had daar maar zeven optredens voor nodig en staat op de eeuwige topschutterslijst nog maar een goal achter op Cristiano Ronaldo (95 om 94).
De 3-0 leek de voorlaatste stap van de vervolmaking van een unieke prestatie. Leek, want in de 62ste minuut werd Camp Nou ineens muisstil. Na terugleggen van Kurzawa pegelde Cavani met een harde volley de 3-1 binnen. De 38ste goal van de Uruguayaan in 37 officiële duels voor PSG dit seizoen zorgde ervoor dat Barcelona ineens nog liefst drie keer moest scoren; een toen nog ogenschijnlijk onmogelijke opgave. Even daarvoor had diezelfde Cavani ook al een waarschuwing afgegeven met een inzet tegen de paal.
Maar een ongekende apotheose zorgde evenwel alsnog voor het Barcelona-sprookje. Een ware Houdini-act kreeg gestalte, al leek niemand daar in de 87ste minuut nog in te geloven. Toen stond het immers nog steeds maar 3-1. Het thuispubliek veerde bij de 4-1 van Neymar (een rake vrije trap) wel even op, maar leek er niet meer in te geloven.
Toen de Braziliaan in de 91ste minuut uit een strafschop óók nog de 5-1 maakte, was daar weer die gedachte: Het zal toch niet. De strafschop was gegeven na een licht vergrijp van Marquinhos, met Suárez als spekkoper. De aanleiding voor de penalty zorgde voor alleen maar meer ongeloof en woede bij PSG.
En het zou uiteindelijk toch wel. Want Sergi Roberto zorgde voor het onmogelijke in de 95ste minuut. Hij schoot de 6-1 binnen en La Remontada was een feit. En daarmee ook een onvergelijke voetbalavond, waarop Barcelona – en niet het dit keer defensieve PSG – zich plaatste voor de kwartfinale van de Champions League.