image1
Cubaanse vluchtelingen voeren actie bij Rode Kruis
maandag 12 juni 2017 15:20

Rode KruisZestien politieke vluchtelingen uit Cuba houden vanaf vorige week een actie bij het Rode Kruis (RK) aan de Gravenberchstraat. Ze eisen antwoord op hun aangevraagde politiek asiel in Suriname.

Het gaat om twaalf volwassenen en vier kinderen. Ze zien het Rode Kruis als 'tussenpersoon' die hen hierbij kan helpen. Het Rode Kruis staat volgens hen tussen hun en het UNHCR.

De eerste vluchtelingen van deze groep zijn zeven maanden geleden naar Suriname gekomen via Guyana, volgens hen omdat de Cubaanse overheid hen intimideert.

Op borden die omhoog gehouden worden staan teksten zoals 'We willen dat er naar ons geluisterd wordt' en 'We zijn geen economische, maar politieke vluchtelingen'.

De Cubanen vrezen, dat de steeds groeiende vriendschapsbanden tussen Suriname en Cuba op termijn voor hen ook problemen zullen opleveren.

Het SRK heeft een overeenkomst met de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) om dit soort gevallen te registreren en vervolgens een proces op te starten om de mensen een status te doen verkrijgen van ‘vluchtelingen’.

Humphrey Blinker, hoofd afdeling Disaster Management bij het SRK, geeft aan dat het inderdaad gaat om mensen die om tot nu toe onbekende redenen gevlucht zijn uit hun land. 'De enige taak van het SRK is om deze mensen te registreren en te assisteren bij het invullen van een document. Dit document wordt opgestuurd naar de UNHCR in Washington.

UNHCR zal op Cuba onderzoek verrichten op basis van de informatie die de asielzoekers hebben opgegeven. Dit proces kan maanden in beslag nemen. Op dit moment gaat het bij de Cubanen erom dat het proces te lang duurt.

 

ABC Nieuws

Written on 09 april 2021, 17.48
De zorg in het binnenland blijft gegarandeerd. Parlementsvoorzitter Marinus Bee heeft zijn zorgen geuit over het vertrek van Cubaanse artsen uit Suriname, die voornamelijk in districten actief waren. Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale...
Written on 09 april 2021, 17.44
Vandaag is er een bilateraal gesprek geweest tussen ministerie Krishna Mathoera van Defensie en haar Nederlandse ambstgenoot Anna Bijleveld-Schouten. Er is een intensieverklaring getekend betreffende hernieuwde samenwerking op het gebied van defensie. Op het gebied van opleidingen, trainingen,...
Written on 09 april 2021, 17.42
De regering had meteen een nieuwe PG kunnen benoemen, in plaats van iemand aan te wijzen voor de waarneming. Dit zegt advocaat Gerold Sewcharan. Vandaag zwaait PG Roy Baidjnathpandey af bij het Openbaar Ministerie. Het is in zijn geval, en bij de PG daarvoor, ook op dezelfde wijze gebeurd dat zij eerst...
Written on 09 april 2021, 17.36
Het personeel van de belasting voert ruim een week al een prikactie, omdat de gevoerde gesprekken met de directie niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De werknemers wensen het inlopen van de achterstanden van benoemingen en bevorderingen die jaren zijn uitgebleven, verder het verhogen van...
Written on 08 april 2021, 15.17
De politie en het leger zullen de samenwerking intensiveren om de criminaliteit in te dammen. In het binnenland zijn er verschillende bendes actief rondom de goudvelden. Die zullen hardhandig worden aangepakt zegt minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie. Amoksi heeft ook de mededeling...


Online Guests

We hebben 117 gasten online

Poll

Zouden op de IC's jongere Corona-patienten voorrang moeten krijgen op 60+ patienten?