Atletiekfederatie IAAF heeft volledig gefaald in de strijd tegen doping. Dat concludeert antidopingagentschap WADA na een onderzoek. Het WADA onderzocht dopinggebruik binnen de Russische atletiekwereld en de rol die de IAAF daarin speelde. Een deel van het onderzoek werd vorig jaar gepubliceerd en zorgde ervoor dat de Russische atletiekbond werd geschorst door de IAAF. In Rusland werd op grote schaal doping gebruikt en positieve tests werden verdonkeremaand. Atleten werden afgeperst door hoge heren in de atletiekwereld.
Nu blijkt dat veel mensen bij de IAAF wisten dat er misstanden waren in Rusland en dat de top van de bond actief meewerkte aan het ondermijnen van het systeem om dopinggebruik tegen te gaan. Hoofdverantwoordelijke voor de wanorde bij de IAAF is oud-voorzitter Lamine Diack, die vertrouwelingen aanstelde om de corruptie en afpersing in stand te houden. Zo zou zijn raadsman Habib Cissé ervoor hebben gezorgd dat de biologische paspoorten van de Russische atleten werden gemanipuleerd, aangezien de Russen dat zelf niet konden.
“De problemen zijn niet zo erg als bij de FIFA”, verwees onderzoeksleider Richard Pound naar de corruptie bij de wereldvoetbalbond. “Maar wat de onderzoekscommissie het meest dwarszit, is dat de corruptie bij de IAAF de uitslagen van wedstrijden beïnvloedde.”
Volgens de onderzoekscommissie van het WADA geeft de huidige top van de IAAF nog altijd niet toe dat de problemen zo groot waren als nu blijkt. Tegelijk heeft WADA zich in het onderzoek beperkt tot de problemen in de Russische atletiekwereld. Een groter onderzoek had veel meer tijd gekost.